Remains of the Silk Roads, Camels in Turkeye

Het bestaat al duizenden jaren, dateert uit de periode van het Turkse Nomadenbestaan en is sinds 1980 historisch erfgoed. Toch is het een vreemd gezicht als, op de vooravond van het grote Kameel worstelen festival, het dorpje Karpuzla in West Turkije volloopt met kamelen. (De enorme beesten duiken op in garages, op de laadbakken van vrachtwagens of gewoon op straat, onder de straatverlichting.)

Het is feest en de raki vloeit a volonté, uit de luidsprekers schalt Turkse muziek. Rondom de piste staan de eet-en drink-kraampjes, ze verkopen kameel-worstjes en -steaks op de barbecue, suikerspinnen en honinggebakjes.. Ik hoor hier zelfs Nederlands praten, een Limburgse Turk is hier met zijn kameel. 

Families komen in busjes en vrachtwagens vanuit de omringende dorpjes naar het voetbalstadion van Karpuzlu om dit populaire festival bij te wonen. 

Ze zitten op plastieken stoeltjes met in hun picknick-manden zelfgebakken brood en beyaz peynir, de Turkse versie van feta. 

De toeschouwers staan rond de piste met een onzichtbare afbakening, op veilige afstand. In de ring staan 2 met tapijten opgedirkte kamelen schuimbekkend en bijtend te worstelen. Binnen de 10 minuten dwingt de winnaar zijn tegenstander door de knieën of op de vlucht. Een 20tal vechtersparen passeert het strijdperk. Winnaars zijn zeer gegeerd en kunnen 20.000 Euro opbrengen. 

De gedomesticeerde Tulu-kameel is een kruising tussen de Bactrian kameel en de dromedaris. Ze worden in Iran en Afghanistan gefokt, speciaal voor de Turkse markt. Ze kunnen een ton wegen en vanaf hun 10de jaar  tot aan hun 20ste doorgaan met competitie.  ‘Kameelworstelen is een rijkelui sport’, vertelt Vedat Caliskan, een prof aan het Canakkale unief.

‘De prijs van een startende vechter kan variëren van 20.000 tot 50.000 Turkse Lira (7000 tot 17000 Euro)’

In de vroege namiddag wordt onder de alziende strenge blik van Ataturk het startschot gegeven in de vorm van een offerande. Het bloed van een gekeeld schaap is traditie om een goed verloop af te dwingen. 

Kamelen zijn er in Turkije sinds mensenheugenis, ze werden gebruikt als vervoermiddel op de zijderoute, van Bosnie tot China. Kameelworstelen heeft een lange traditie_2400 Jaar_ hier in deze Egeïsche zee-regio, vooral bekend om zijn antieke Griekse nederzettingen. In 1923 met de opkomst van de Turkse republiek werd de sport als achterlijk en on-Europees beschouwd en afgeschaft. 

Opgezadeld en schuimbekkend staan 2 bronstige kamelen klaar om elkaar te lijf te gaan. ‘Kameelworstelen is voor Turkije wat het Stierenvechten is voor Spanje,’ vertelt Hamza Akmese, terwijl hij zijn enorme beest klaarmaakt voor het gevecht, ‘het is onze traditie en het is belangrijk om die in leven te houden.’

Tegen valavond stopt het feest. 

Stalletjes worden afgebroken en kamelen opgeladen.

Het dorpje Karpuzlu, aan de voet van het Antieke Griekse Alinda hervat zijn gewone gangetje.